Waarom een Allures

Jan 10, 2009

Er zijn heel erg veel zeilboten te koop, nieuw en gebruikt. Na ruim een jaar rondkijken en praten met veel mensen blijft er dan uiteindelijk een schip over dat ons het meest aanspreekt.

Vanaf het begin hebben we gezocht naar een boot waar we lange tochten met ons gezin mee kunnen maken, dus in ons geval een boot met drie hutten. Dat hebben we al snel vertaald naar circa 40 voet.

Onze eerste ervaring was het meezeilen op een catamaran in de Carieben. Daar hebben we gelijk op groot open water gevaren, en gezien hoe belangrijk het is dat je op je boot kunt vertrouwen. We hebben het voordeel gezien van een boot met geringe diepgang. Toch is het geen Catamaran geworden, in Nederland is het lastig een ligplaats te vinden en veel haventjes zijn domweg te klein voor een catamaran.

We hebben in ruim 3 weken zeilles gehad via Tip Top sailing in Dufour 40. Eerst een week door Zeeland in de meivakantie, en daarna een lange ervaringstocht van Kiel naar Willemstad in de zomervakantie. Deze tochten worden ook beschreven op de site van sail it.

Tijdens deze tochten hebben we ervaring opgedaan met veel aspecten van het zeilen en van zeilboten. De Dufour 40 waar we op gevaren hebben is een mooi en praktisch schip, met bijvoorbeeld een goede kaartentafel en een goede keuken. Het is een boot met een relatief lage mast, wat praktisch is voor de bruggen bij Willemstad. Zie het lijstje op de site van Sait it (kopje 'Het Schip'). Het is een snel schip, waar je hoog mee aan de wind kunt zeilen. Wel moesten we regelmatig kleine haventjes overslaan omdat de kiel te diep stak. Niet speciaal diep voor een kajuitjacht, maar wel te diep voor sommige haventjes in het waddengebied.

Naast de ervaringslessen hebben we veel gelezen, boeken van zeezeilers zoals Jimmy Cornell en Beth Leonard, tijdschriften zoals Zeilen en sites van 'vertrekkers' (beschikbaar via de site van Zeilen: Overzicht vertrekkers).

Uit al die bronnen pik je dingen op die je aanspreken; wat mij aansprak waren aluminium boten die gemaakt zijn als robuuste wereldzeilers. Veiliger dan een polyester schip, omdat de romp sterker is en minder snel lek zal slaan. Vaak zijn aluminium boten ook beschikbaar met een hefwaard. In het gebruik biedt een hefzwaard biedt het beste van twee werelden: met het zwaard ophoog kun je gewoon droogvallen, en met het zwaard naar beneden kun je toch nog redelijk scherp zeilen. Niet zo scherp als met een kieljacht, maar als je echt tegen de wind in moet, is er altijd nog een motor aan boord.

Een ontwerp met een hefzwaard ook inherent veiliger omdat de stabiliteit niet afhangt van de kiel, waar een normaal jacht alleen rechtop blijft door een pakket lood in de kiel, blijft een jacht met hefzwaard rechtop door een (groter) pakket lood op de bodem van de boot. Klik op de link voor een uitleg met plaatjes.

We hebben met ons gezin veel boten bekeken, nieuwe en gebruikte. We hebben met het hele gezin spreadsheets en websites op de beamer gehad om afwegingen te maken. Wat voor soort keuken, welke soort zeilen, wat is mooi, hoeveel moeten we er aan opknappen en is het dat waard.

Omdat we er niet uitkwamen hebben we ons later adviseren door Olav Cox, bekend van zijn boek 'Ritme van de Oceaan'. Olav heeft als wereldomzeiler ruime ervaring met het wonen op een boot, en is nu actief als consultant om mensen zoals ons te adviseren. Olav kan heel goed luisteren. Hij heeft ons heel goed geholpen met diepzinnige adviezen, die we langzaam hebben laten inzinken.

Uiteindelijk hebben we besloten om voor een aluminium boot met hefzwaard te gaan, en het bijbehorende wat hogere prijskaartje te accepteren. De keuze is -- in mijn ogen -- tussen Allures (in Nederland vertegenwoordigd door Rossinante) en de OVNI boten van de Alubat werf (in Nederland vertegenwoordigd door Rob Krijgsman watersport).

Jimmy Cornell is zeer content met zijn OVNI 435, de reviews over de -- nieuwere -- Allures ontwerpen zijn allemaal zeer lovend. Beide werven zijn Frans, en in beide gevallen bieden werf en importeur de mogelijkheid om als klant tot op zekere hoogte eigen wensen te realiseren. Wij vonden de Allures uiteindelijk 'mooier', hebben een paar dagen gevaren met de huurboot van de importeur, en hebben gekozen voor de Allures 44.