Navigatie en Communicatie

29 augustus 2009

Vooraf hebben we ons verdiept in de electronica vanuit het perspectief van stroomgebruik en veiligheid. Op grond daarvan hebben we onze keuzes gemaakt.

Na een seizoen varen kijken we tegen sommige dingen anders aan. Het belangrijkste verschil is wel dat de computer voor de weerinformatie veel meer gebruikt is dan we dachten. Dat komt ook omdat we vrijwel altijd binnen bereik van Nederlandse GSM masten zaten. De PC is dan veel gebruikersvriendelijker dan een NAVTEX.

Op deze pagina de indrukken na drie seizoenen.

Class B AIS
Zeker doen. AIS maakt het passeren van scheepvaartroutes veel gemakkelijker en veiliger, vooral ook 's nachts. Met een Class B AIS kunnen andere schepen ons ook zien. We hebben gemerkt dat het werkt, dat de grote vaart ook rekening houdt met ons. AIS is alleen nuttig op zee, binnenvaartschepen hebben meestal geen AIS zenders.
Simrad NX40
De plotter is ok, niet super, maar het werkt allemaal wel betrouwbaar. Je kunt een waypoint op de plotter instellen en de stuurautomaat daarheen laten varen. Radar overlay werkt dankzij het gyrokompas, al hebben we de radar nog steeds niet gebruikt na 3 seizoenen varen. Wel getest. Minpunt van de NX40 is dat je ze niet kunt koppelen, als je dus binnen en buiten een plotter wilt heb je ook twee electronische kaarten nodig. Wij hebben in plaats daarvan een kaartlezer op de PC gekocht (volgende item). Het is mij pas na een paar maanden gelukt om op de NX40 informatie over getij en stroming te tonen. De drift-component in je koers kun je niet zien. Dat doet Raymarine beter. Simrad heeft inmiddels aangekondigd dat ze wifi integratie gaan bieden met het Simnet. Dat lijkt me ideaal.
C-Map PC Planner
Als je eenmaal een Simrad NX40 hebt met C-Map kaarten is dit programma een aanrader. Het wordt geleverd met kaartlezer waarmee je de electronische kaarten van de NX40 ook op de computer kunt gebruiken. Voor het plannen van tochten erg handig, je kunt ook informatie over getij en stroming bekijken bijvoorbeeld. Als je een losse GPS aansluit is het programma ook bruikbaar om tijdens de tocht je locatie bij te houden. D De gebruikersinterface is wel even wennen, maar je kunt wel alles wat je wilt.
Simrad instrumenten
Van de drie IS20 meters die we hebben, zijn er twee vervangen, in beide gevallen 'dead on arrival'. Onze dieptemeter stopt eens in de zoveel dagen spontaan, dan moeten we het systeem resetten om weer diepte metingen te krijgen. We hebben nu de log gecalibreerd, maar op het SIMNET staat nog steeds de niet gecalibreerde waarde. Kortom, we zijn niet helemaal overtuigd. Het lukt ook ons niet om van foutmeldingen af te komen, er blijven driehoekjes komen. Na een paar jaar varen hebben we verder geen problemen meer gehad, dus laten het op kinderziekten houden. Het resetten van dieptemeter is somes nog wel nodig.
GSM mastantenne
We hebben nog steeds geen werkende combinatie antenne / antennekabel, maar we zouden wel graag een werkende antenne hebben. Met een antenne in de mast, zoals bij ons, moet er dure kabel worden gebuikt, tenminste Ecoflex 10, een geen RG58. 30 meter RG58 geeft 30db verlies voor een 2100 HMz GSM signaal. Zie de log van juli op onze site. Het is geen principieel probleem, maar de werf en de daarna ingeschakelde expert hadden onvoldoende kennis van de benodigde bekabeling. De importeur gaat het voor ons oplossen. Dat is inmiddels gedaan, maar heel blij zijn we er niet van geworden. We hebben nu een losse kabel in de mast, en het effect is toch beperkt. Kortom, niet aan beginnen.
GSM Modem: Globesurfer
Internet GSM modem voor aan boord. Een GSM kaartje erin en je hebt een wireless network aan boord. Het kastje heeft ook een aansluiting voor een analoge telefoon. Gekocht via Yachtcontrol, inclusief de aanvullende kabels, maar zonder de externe mastantenne. De externe antenne doet het nog niet, zie het vorige item, dus het bereik is beperkt. Drooggevallend op het wad net wel, net geen signaal, minder dan met de telefoon. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat het modem grotendeels onder de aluminium rand is gemonteerd.
Om niet de inverter te hoeven aanzetten voor het modem heb ik een 12V - 5V omzetter gekocht bij Conrad (DC/DC omvormer 15W TEL 15-1211). Om het werkend te krijgen moest er elco (500 uF) op de uitgang, anders start de omzetter niet goed op.

Na een paar jaar is het kastje vast niet meer state of the art, maar het werkt wel. Met de antenne is het bereik beter dan met een losse iPhone, dus met een duo-sim kaart kun je wel wat winnen. Spectaculair is qua bereik allemaal niet, maar het GSM-naar-Wifi aspect is wel erg makkelijk.